SEO Nedir?


Search Engine Optimization (SEO) cümlesine baktığımızda ilk olarak türkçe açılımından bahsetmek gerekir. Türkçe’ye Arama Motoru Optimizasyonu olarak geçen SEO, arama motoru üzerinde web sitelerinin konumlandırılmasını etkileyen çalışmaların bütünüdür. Arama motorları tarafından belirlenmiş kurallar çerçevesinde web sitemizi optimize ederek bu platformlarda yerimizi üst sıralara taşıyabiliriz.


SEO çalışmalarında neye göre ve nasıl yol izlenir? diye bakacak olursak, bu çalışmaların kuralları arama motorları tarafından belirlenmektedir. Arama motorlarının bu konuda yapmış olduğu açıklamalar incelendiğinde, bir web sitesinden temel beklenti kullanıcıya faydalı olmasıdır sonucuyla karşılaşmaktayız. Bir web sitesi kullanıcıya ne kadar hızlı, faydalı bilgi verir ve işleri kolaylaştırırsa, bu arama motorlarının web sitesi için puanını arttırmasına sebep olur.  Tabi ki arama motorlarının bu beklentisi hiçbir şey yapmadan sadece bekleyerek sağlanamıyor. Gerek teknik olarak ve site içerisinde gerekse site dışında yapılması gereken SEO çalışmaları bir web sitesinin değerini arttırmakta ve üst sıralarda yerinin kalıcılığını sağlamaktadır.


SEO Neden Gereklidir?


SEO çalışmasının sektör, hedef vb. fark etmeksizin her web sitesi için gerekli olduğunu kesin bir şekilde söyleyebiliriz. Durum bu şekildeyken SEO Neden Gereklidir? sorusuna ayrıntılı şekilde bakmak gerekir. SEO çalışmaları ile ilk olarak anahtar kelimeler hedeflenir. Hedef kullanıcılarınız sizi arama motorlarında hangi kelimelerle arayıp bulmaktadır yada bulacaktır? Bunun cevabı yapılacak bir SEO analizi(detaylarına diğer yazılarımızda yer vereceğiz) ile tespit edilebilir. Böylece anahtar kelimeleriniz hazırlanmış olur. Hazırlanan anahtar kelimeler üzerine site içi ve dışında gerçekleştirilecek çalışmalar ile bu anahtar kelimelerde rakiplerinizin önüne geçmeniz beklenir. Yani aranacağınız anahtar kelimede üst sıralarda çıkarak hedeflediğiniz kullanıcıların rakiplerinizden önce dikkatini çekebilirsiniz. Anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkmanız ile SEO’nun diğer faydaları zincirleme bir şekilde ardarda gelmektedir. Belirlenen anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almanız ziyaretçi sayısını arttıracaktır ve bununla birlikte site üzerinden sağlanan geri dönüşler yükselecektir. Sitenin marka bilinirliği artacaktır. Yapılan SEO çalışmalarının bir diğer faydası, arama motorlarının koymuş olduğu tüm teknik ve içerik prosedürünü uygulamak sitenin değerini ve puanını arttıracaktır.


SEO’dan bahsederken hatırlanması gereken bir şey daha vardır. Web sitelerini bir canlı olarak düşünebilirsiniz. Bir canlı gibi sürekli değişen ihtiyaçları olan web siteleri bize ait bir alandır. Arama motorları canlılığını koruyan web sitenizi belirli aralıklarla botlar vasıtası ile ziyaret eder. Bu sırada da web sitesinin gelişim sürecini, popülaritesini, kullanıcıların sayfanızda ne kadar kaldığını ve etkileşimlerini anahtar kelimeler üzerinden 200’den fazla kritere göre inceler. “Bugün SEO için gereken her kriteri yaptım, birinci sayfada en üst sırada yerimi aldım ve bu çalışmaları bitirebilirim” demek büyük bir yanlış olacaktır. SEO  süreç halinde ilerleyen, devamlılığın önem taşıdığı bir çalışma yöntemidir.

Eğer bir web siteniz olsun ve arama motorlarında üst sıralarda o siteye ulaşılabilsin istiyorsanız siteniz için muhakkak profesyonel bir şekilde SEO hizmeti almanız gerekmektedir. Bu sayede sistemli ve doğru bir SEO çalışmasıyla hedeflediğiniz konuma çıkmanız daha olasıdır. Biz de Marka İletişim ve Pazarlama Stratejileri Ajansı olarak Ostim Bölgesi’nden tüm Türkiye' yeden müşterilerimize profesyonel çözümler sunmaya önem veriyoruz.


Ebru Kum

Marka İletişim ve Pazarlama Stratejileri Uzmanı.



rimaj.medya / instagram

rimaj marka / facebook

rimaj medya / youtube 


https://www.linkedin.com/company/rimajmedya/?viewAsMember=true

kanallarımızdan da bizi takip etmeyi unutmayın lütfen :)